Nederlandse banken komen volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zonder problemen door de stresstest van de Europese Centrale Bank. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.
1. De in zwaar weer verkerende Portugese bank Banco Espirito Santo (BES) heeft afgelopen weekend onder druk van de Portugese centrale bank in allerijl nieuwe bestuursleden aangesteld, maar vooralsnog profiteert de beurskoers daar niet van. BES stelde afgelopen weekend een nieuwe CEO, CFO en vice-voorzitter aan die geen van allen een band hebben met de Espirito Santo Group, dat via een ingewikkelde holdingstructuur een grootaandeelhouder en tevens een schuldenaar is van BES, de op één na grootste bank van Portugal. Op de beurs van Lissabon keldert de koers van de bank zo’n 8 procent. En daarbij moet overigens wel worden opgemerkt dat de koersuitslagen sterk zijn omdat BES door de problemen van de afgelopen weken een penny stock is geworden.
2. Portugese staatsleningen krabbelen daarentegen wel weer op. De effectieve rente op 10-jaars staatsleningen van Portugal daalt naar 3,80 procent nadat eind vorige week de rente op krap 4 procent sloot. Dat was het hoogste niveau sinds medio mei.
3. Het gaat helemaal goedkomen met Nederlandse banken, volgens minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Dijsselbloem zei afgelopen weekend op Radio 1 niet te verwachten dat Nederlandse banken zullen zakken voor de stresstest van de Europese Centrale Bank (ECB), waarvan de resultaten in oktober moeten worden bekendgemaakt. U kunt rustig gaan slapen.
4. Grootaandeelhouder van KPN América Móvil wil het belang in Telekom Austria gebruiken als springplank voor expansie in Midden- en Oost-Europa. Dit heeft Carlos Slim, miljardair en eigenaar van America Movil, tegen persbureau Reuters gezegd. En Slim liet daarbij doorschemeren dat hij uit KPN zal stappen als de prijs goed is.
5. Wanneer de Bundesbank voor de verandering wel zijn zegen uitspreekt over het monetaire beleid van de ECB, lijkt dat er altijd erg schoorvoetend uit te komen. Afgelopen weekend zei Bundesbank-president Jens Weidmann dat het monetaire beleid van de ECB juist is voor de eurozone als geheel. Er waren natuurlijk mitsen en maren, namelijk dat volgens Weidmann het beleid van de ECB voor Duitsland te ruim is. In juni verlaagde de ECB de rente naar een dieptepunt van 0,15 procent, maakte de depositorente voor banken negatief en kondigde honderden miljarden euro’s aan goedkope en extreem lang lopende leningen aan banken aan.
6. Persbureau Bloomberg heeft een peiling gehouden onder economen over wat zij verwachten van de maatregelen die de ECB in juni aankondigde. Economen verwachten dat banken meer dan 700 miljard euro zullen gaan lenen van de ECB, wat lager is dan de 1 biljoen euro die Draghi in juli voorspelde. Driekwart denkt dat daadwerkelijk het mkb er beter van gaat worden door lagere financieringskosten. Met de aankoop van opgeknipte en in obligaties verpakte bedrijfsleningen zal het niet zo’n vaart lopen. Minder dan de helft verwacht dat de ECB nog dit jaar met de aankoop van deze zogenoemde Asset Backed Securities begint.
7. Als we Der Spiegel moeten geloven, gooit bondskanselier Angela Merkel ergens in haar derde termijn de handdoek in de ring en zal zij haar aftreden bekendmaken. Het Duitse tijdschrift heeft dit vernomen van anonieme leden van haar kabinet. Al sinds de algemene verkiezingen van 2013 wordt er driftig gespeculeerd over of Merkel wel haar derde termijn volledig zou uitzitten. Anderzijds zei de minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière vorige maand dat de 59-jarige Merkel zou kunnen besluiten zich verkiesbaar te stellen voor een vierde termijn.
8. De Franse president François Hollande heeft er een probleem bij. Zijn eigen premier Manuel Valls is namelijk minder impopulair dan hijzelf, blijkt uit een peiling van BVA in opdracht van de krant Le Parisien. 56 procent van de Fransen denkt dat Valls een betere president zou zijn dan Hollande. Heel verrassend is de uitslag niet, want Hollande is de meest impopulaire Franse president ooit.
9. De 3D-printer gaat mainstream in de Verenigde Staten. Home Depot, de Amerikaanse Praxis/Gamma, gaat aan pilot beginnen waarbij 3D-printers van het merk MakerBot zullen worden verkocht bij een twaalftal vestigingen. De 3D-printers in kwestie waren overigens al een aantal maanden online te koop bij Home Depot.
10. Europese aandelenbeurzen krabbelen vanochtend op nadat vorige week het grootste weekverlies sinds medio maart werd geleden. Beleggers lijken minder bezorgd dat de problemen in Portugal betekenen dat andere zwakke eurolidstaten in de problemen komen vanwege deconfitures bij hun banken. Heel spannend zal het vandaag overigens niet worden, want het enige belangrijke agendapunt – de getuigenis van ECB-president Mario Draghi in het Europees Parlement, is pas nabeurs.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl